Avui vull parlar-vos del teletreball, que existeix des de fa temps però que fins ara ha estat una activitat molt minoritària i que ara està cobrant una importància cabdal.
Ja sabem que la majoria dels treballs no es poden atendre remotament. Els metges, els bombers.. existeixen infinitat de sectors que no poden teletreballar. Però hi ha molts altres que si poden, i això planteja moltes preguntes.
Per exemple, És igual d'efectiu un treballador quan està teletreballant que quan està presencialment en una oficina? És natural que els caps puguin tenir recel. Jo tinc recels i no sóc cap.
És molt humà que si no tens a algú controlant-te comencis a procastinar. Procastinar vol dir que lluites contra tu mateix i perds. Perds perquè comences a perdre el temps, et poses a treballar i primer comences a ordenar alguna cosa, després a fer una altra cosa, i arriba l'hora de plegar i ni tan sols has començat. Això és procastinar, i si no tens a un cap al darrere pot ser que et passi.
Això ho tenen perfectament resolt els teletreballadors autònoms. Si ets dissenyador o professional liberal, periodista.. tu ja saps que el que et paguin depèn de la feina que facis. Això és el que importa a la persona per a la qual estàs treballant, així que més val que no procastinis perquè realment pel que et paguen és per la feina que fas.
Però quan estàs treballant en l'oficina i cobrant per hores, el teu cap pot pensar "Si no estic jo al davant Com sé que aquest treballador està emprant bé les hores?" A més, fixeu-vos que el treball presencial comporta una sèrie d'avantatges que es perden en el teletreball. Per exemple, sí som quatre o cinc treballadors en una oficina i en un moment donat un planteja un dubte, entre varis poden debatre'l i resoldre'l, el tan conegut brainstorming, o confrontació d'idees entre diverses persones per a resoldre un problema. Això mateix sembla una mica més difícil en el teletreball, però només ho sembla.
Perquè tot això és fàcil de solucionar amb la tecnologia. Què tenim ara? Hem començat amb les videotrucades, i les primeres videotrucades són d'acudit: les converses són quelcom així: "Hola, Què tal?. Espera que es connecti aquest.. Espera! A veure, que no se sent be. Sembla que s'acobla..". Evidentment això no té gaire futur si hagués de ser sempre així, però no té per què ser sempre així, doncs aquesta tecnologia acabarà popularitzant-se i compactant-se en terminals de teletreball. Imaginem petits plasmes autònoms que puguem col·locar en una zona de la nostra habitació i que estiguin constantment encesos, que siguin com a finestres comunes a la nostra oficina, i que cada cop que tregui el cap un company ens vegem, cosa que ja està inventada i que moltes aplicacions com ara Zoom o Google Hangouts ja fan, però de manera més user-friendly i més encapsulada, sense precisar d'un ordenador PC o Mac. Terminals que es podrien vendre per Amazon (per dir alguna cosa) i que pengem a la paret com faríem amb un quadre o un televisor. Aquests terminals ja estarien calibrats per a ser usats amb auriculars o amb altaveus, evitarien l'acoblament sonor i farien que les converses fossin exactament tan fluides com de manera presencial. Això faria que tot el procés anés més natural i més dinàmic.
Però anem encara més lluny. Imaginem a una parella jove que decideix buscar pis per a anar a viure junts. Avui dia es busquen en un pis certes característiques, com el nombre de lavabos, la grandària de l'els dormitoris i sobretot la distància al lloc de treball. Però aquesta darrera característica pot ser substituïda per una bona connexió a internet i una bona sala de teletreball.
El concepte de sala de teletreball podríem definir-lo com un lloc en el vostre pis o casa en el qual tenius una habitació habilitada específicament per al teletreball. I què significa això? Que aquesta habitació és a la vostra casa però no és la vostra casa. Imaginem una habitació lleugerament insonoritzada, en la qual tinguem el nostre escriptori i el nostre equip informàtic, i en la qual hi hagi un panell de teletreball per a les videoconferències. Realment no estem inventant res. És l'estudi que molta gent té avui dia a la seva casa. El que canvia és el concepte del seu ús, perquè quan comença la nostra jornada laboral connectarem el panell de teletreball i no el desconnectarem fins a finalitzar-la o en els descansos autoritzats. Durant la nostra jornada poden deixar-se veure el cap o els companys, així com tu pots interactuar amb ells, perquè quan ets a la sala de teletreball i en horari laboral no ets a casa teva, sinó a la feina i quan surts tornes a ser a casa teva. És un concepte que probablement s'acabarà generalitzant i això millorarà mil coses, perquè no només continuarem tenint la capacitat de fer brainstorming entre companys, no només continuarem tenint la capacitat de treballar per hores en una oficina i produir exactament el mateix (perquè a més la cara del nostre cap pot aparèixer en el terminal en qualsevol moment i veure el que estem fent) sinó que a més ens evitarem els desplaçaments amb cotxe, el temps que es perd en ells, la contaminació que provoquen, els retards, accidents, avaries..
Té una sèrie important d'avantatges que no tots els treballs poden tenir, però que potsera el teu treball les pugui tenir.
|